Пациентите с диагноза хепатит C вече няма да чакат шест месеца, за

...
Пациентите с диагноза хепатит C вече няма да чакат шест месеца, за
Коментари Харесай

Много добри новини за лечението на болните от хепатит

Пациентите с диагноза хепатит C вече няма да чакат шест месеца, за да започнат лекуване, финансирано от Здравната каса. Изискването отпада с обнародваните в Държавен вестник през днешния ден нормативни промени, оповестиха от съдружие " Хепaктив ".

Досега при слагане на диагноза хепатит C здравноосигурените трябваше да чакат шест месеца, с цел да се наблюдава дали ще развият чернодробно заболяване преди да се назначи лекуване. Модерната терапия е налична у нас от 2016 година и има над 90 % успеваемост. За отпадането на това изискване от години работят от съдружие " Хепактив ".

Проблемът е поставян многократно и от проф. Красимир Антонов, ръководител на Българското сдружение по гастроентерология:

" Вместо да лекуваме всички пациенти с продължителен хепатит С, които са диагностицирани, би трябвало да чакаме те да се влошат надали не, с цел да може по-късно да ги лекуваме ".

Проф. Антонов напомня по какъв начин се предава този вирусен хепатит:

" Основно по кръвен начин с едно изключение - секс мъже с мъже ".

От през днешния ден отпадат и изискваните проучвания на хормона TSH и на пикочната киселина. От съдружие " Хепактив " показаха, че през предходната година у нас са се лекували 640 пациенти с хепатит C.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР